Monday, 31 December 2012

Passing Out Polis Alif( adik)

hye semua..!! apa habaq.. heheeheh.. ndya baru jek lepas makan ni..arini makan lewat sket sebab malaz mandi..ndya mmg malaz mandi..tabiat buruk ni ada dari sekolah rendah lagi..buruk bebenor perangai..!!

korang tahu tak, dalam entry sebelum ni ndya pernah cerita yang adik ndya no-2 nak tamat latihan polis (passing out) pada 28/12/2012. ndya memang nak p sangat sebab tak pernah tgk lagi polis punya passing out camna.. sebab sebelum ni hanya pernah tengok yang penjara jek..hehehe.. lgpon adik sendiri kann.. ndya pon pergi la, even 30hb tu ndya exam.. haa, yang ni satu lagi perangai ndya yang buruk bebenor.. hahahaha


pelatih di Pusat Latihan Polis Langkawi

Polis Sedia Berkhidmat

tak cukup tempat..tapi semangat.. :)

heeee, dapat dok kat tangga jaa.. sebelah tu adik aku.. :P




yang ni pelatih terbaik keseluruhan..Mukhris nama dia ..satu platun dengan adik aku.
orang sungai petani Kedah.. ensem ngat aihhhh!! dupdapdupdap.. :P

yang ni famliy kenalan abah aku.. tn.Hasni.. :)

anak dia pon ensem gak..!!! heeeeeee.. :P

1 platun dengan adik aku..

wif his coach








 berkibar sang saka biru.. semoga menajdi POLIS yang baik!~! :)



Thursday, 6 December 2012

My Buddies !!

hello my buddies !!! buddies?? apa tu?? haaaa, selalunya buddy ni mamat2 askar jek guna untuk kenalan2 or kawan2 rapat diorang..kata rakanku Kapt Aidil..huhu. so, start dari situ aku pon nak panggil kawan-kawan aku dengan panggil buddies la jugak boley?? nmpak cute plak.. hikhik >.<

ok, 1st of all, aku nak kenalkan rakan-rakan rapat aku sepanjang stay dekat UUM nih..kira nak kata rapat sangat-sangat tu tak lah, sebab aku selalu sorang-sorang ke mana, tapi diorang ni lah yang banyak menceriakan hari aku.. huuhu


adi & pian (kelate boy) :P

ni Adda @ nama glamour dia kat FB Adda Maya.. hihi.. cantik kan dia?? mak kite selalu puji dia cantik.. uhuk uhuk ! :D

ni Wan Zaliha.. kitaorang selalu panggil dia artis nasyid sebab dia minat nasyid.. erkk?? minat nasyid or penyanyi nasyid?? OPsss!!! :P

yg ni plak Ct mariah..dia ni kuat makan, tapi kuat gak bersenam..sebab tu badan dia kurus(kurus la sgtt) jangan marah aaa.. hehhehe
HERBALIFE.. !!! :P

ni Nisa.. OMG..i'm really miss her..one thing yang nadya suka tentang dia dia sangat2 HUMBLE !!
pic ni yang baru2 ni dia konvo as a Law student..congrates Nisa ! :)

ni pqah..kitaorang selalu g Suksiz sama-sama.. owg Sarawak !! dia sangat baek.. :)(ok, boley abaikan gigi aku) >.<

yati..saya suka suara awak... dia ni fwenzz yang paling sempoii aku rasa..cute, comey.. gedik !!! hahahah




HARGAILAH ORANG-ORANG YANG BERADA DI SEKELILING KITA..JANGAN BILA MEREKA DAH TIADA BARU KITA NAK MENYESAL.. (SPECIAL FOR U Mohd Khairy Anas..) :'(


ramai je lagi kawan-kawan nadya yang happening, nnti ada 1 lg post pasal diorang.. cuma yang ni yang betul2 significant la ngan ndya.. LEBIU ALL !! ^_^


ndya SAYANGGGG semua kawan2 ndya tak kira yang jauh @ dekat.. :)

BOSAN !

huh ! pejam celik pejam celik dah nak hujung sem dah pun aku kat sini. seriously, aku betol-betol dah tak sabar nak tamatkan semester 7 nih. aku harap aku MAMPU untuk tamatkan sem ni dengan baik. KENAPA? ya Allah..betapa peritnya aku kena habiskan saki-baki hidup aku dalam kolej ni. bukan apa, start dari aku dipindahkan ke kolej Tradewinds ni, memang hidup aku sunyi sangat. masa sem 5 dulu best la sebab dapat roomate yang sangat sempoi.. tapi start dari sem 6 & 7 ni, aku dapat roomate yang tak pernah duduk kat bilik. dia hanya masuk bilik untuk mandi jek, then time siang dia masuk la untuk tido sekejap. malam memang tak pernah tido sini. so? aku dah la tak kenal sapa-sapa kat kolej ni, ngan roomate plak camni.. bosannnnnnn!!!!! korang percaya tak yang aku tak pernah berbual ngan roomate aku? korang percaya tak yang aku tiada nombor telefon dia? selama setahun dok kat sini, aku hanya tahu nama dia & course yang dia ambil. aku ni tak lah kisah sangat sebenarnya, tapi tu la ak sunyi..tambah-tambah lagi,  dengan beban report praktikal & assignment yang tak habis-habis.. uwaaaaaa!! aku tak tahu nak mengadu kat siapa..(kalaulah ada arwah dulu) isk isk :'(



aku sebenarnya agak terkilan apabila ditukarkan ke Tradewinds ni, sebab apa? memnag la kolej ni dekat dengan semua & sangat strategik, tapi..em, ntahlah.. lagipon aku bukannya aktif sangat dengan kebudayaan bagai, aku hanya sebagai emcee sahaja & tak terlibat lagsung dengan mana-mana kelab di PBS. aku tak lah, marah siapa-siapa, tapi aku rasa better tanya aku dulu. sebab coursemate aku & rakan Suksiz aku semua dekat area YAB & Muamalat.. susah tahu x..sebab itu yang aku harus beri keutamaan..



apa-apa pon, aku harap segala pengorbanan yang aku lakukan ini terhadap Universiti BERBALOI !!!
bukan senang sebenarnya apabila 3 kali ditukarkan ke DPP(kolej penginapan) yang berbeza. ia bukan setakat kita kena angkut barang bagai, tapi mental & penyesuaian diri selepas itu yang sangat-sangat penting..>



p/s: di saat ini, aku terlalu merindui ABAH & MAK.. Doakan aku BERJAYA.. >.<



Thursday, 29 November 2012

seriously, i'm fall in LOVE wif PAINTBALL

hye semua kawan-kawan ndya..hehehhe..ndya tak tahu la berapa ramai orang yang tahu dan perasan yang ndya ada blog neh, ndya malaz sebenarnya nak post link blog ndya kat wall facebook(FB) sebab malu sebenarnya. ndya risau orang cakap ndya poyo..hehehe. so, bg sesiapa yang memang selalu stalker fb ndya tu tahu & perasan la, sebab ndya cuma publish link ni kat info jek..

anyway, kali ni ndya nak story pasal satu sukan ekstrem yang ndya kira sedang mendapat tempat di hati rakyat Malaysia sekarang iaitu PAINTBALL..(jenis woodsball)!! hari sabtu baru-baru ni Suksiz UUM telah mengadakan Suksiz Paintball Challenge sempena Suksiz Integration Challenge(SIC). so, kira Paintball ni sebenarnya memang saban tahun Suksiz buat, cuma tahun ni yang menariknya dia punya seting kat dalam hutan Sintok !! pada mulanya aku agak keberatan nak main, sebab malam tu tak tidor kot, then pagi tu cuma nak sign attendance sahaja. tapi bila fikir dah bayar kan, main je la sekali. menurut pengarah projek yang sangat berkaliber iaitu Faez Bee Pee, setiap orang akan dapat rasa sekurang-kurangnya 3 kali main. so, puas hati la kalu bayar pon. yuran dia RM 35 jekkk.. pada mulanya memang rasa agak mahal, tapi bila dah main, puas hati beb !!

then, aku pon ambil keputusan nak main. disebabkan aku adalah orang yang terakhir daftar, aku ni dicampakkan sahaja ke mana-mana team yang kekurangan orang. pada mulanya aku team 7, then diowang suwoh masuk team 20 plak. aku pon ikot je la.. selepas dengar taklimat tu, ada 2 round yang telah beradu tenaga. then, sampai gilran aku plak. masa mula-mula pakai mask tu .. ya Allah, hanya tuhan je tahu betapa berdebar dan gementarnya aku. team aku kena stay kat away, tapi boleh plak aku tersilap tempat sebab terlalu nervous aku pergi stay kat home. hahahhaha.. memang kena gelak la masa lalu kat penonton kat luar tu kannnn.. malu.. ~~ >.<


then, masa sampai kat home, kami kena cek dulu pistol, (paint marker) kemudian aku rasa topeng(google) aku agak longgar. masa, brother yang cek aku punya topeng tu betolkan topeng aku, dia tanya, "awat macam letih jek" sebab dia tengok aku beberapa kali macam tercungap-cungap & jantung aku berdegup sangat laju. aku pon jawab la aku takut & nervous. dia balas, " alah, bukan mati pon kena tembak". hehehheh..lawak plak ingat balik. then kitaorang pon mula, kumpulan aku memenangi kedua-dua perlawanan peringkat saringan dan menempatkan diri ke suku akhir. apa yang best kumpulan aku nih, ialah kami semua ni bukanlah dianggotai oleh orang-orang yang hebat-hebat tapi kerana strategi yang ktaorang buat. hehehhe.. aku selalu kena jadi mangsa kena tembakan bertubi-tubi, bagi menyebabkan pasukan lawan kehabisan peluru. so, aku memang kena selalu pergi kat bendera la. hehehhehe :P

apa pon, aku nak maen lagi kalau ada lagi peluang. dan kalau boleh nak sangat tengok tournament painball kat mana-mana pasnih.




pada peringkat suku akhir, team kami kalah lawan dengan team palapes (geng2 askar wtaniah). memang agak mencabar la jugak, tapi sikit je lagi nak menang sebenanrnya, team mereka pon tinggal 3 orang jek tak mati kalu tak silap, tapi tu la, pengalaman yang membezakan kami dan mereka. apa-apa enjoy sangattttttt.. tapi banyak kot lebam-lebam kena kat badan sebab tu suka ni EKSTREM kottttt.. :





U OUT !!!

fruzt betol kalau dengar ayat nih..hehehhe..

Sunday, 18 November 2012

Gaza diserang lagi

Sekarang semua orang tengah bersedih & simpati dengan apa yang sedang berlaku di Gaza Palestin. kalau tengok kat surat khabar, facebook, blog & juga twitter ramai yang melakukan kecaman & kutukan. Malangnya, kita sebagai umat Islam hanya mampu berdoa sahaja dari jauh sahaja tanpa mampu berbuat apa-apa. tapi sebenarnya DOA adalah kekuatan orang Islam. bagi aku, segala penindasan yang berlaku pada umat Islam sekarang ni adalah berpunca daripada umat Islam sendiri. 


inilah senjata orang Islam yang ditakuti Yahudi

Dan yang paling sedih adalah apabila Gaza diserang masa Maal Hijrah seolah-olah mencabar kewibawaan & sengaja mengundang kemarahan umat Islam. bukan itu sahaja, sebaik sahaja Barrack Obama menang dalam pilihanraya, Gaza sekali lagi menjadi mangsa kekejaman mereka. bagi aku, tiada bezanya Obama dengan Bush. nothing different, Bahkan aku rasa, zaman pemerintahan Obama ni lagi terok kekejaman yang dilakukan.. Astarfirullahazim.. betapa beratnya dugaan yang terpaksa dilalui oleh umat-umat Islam di sana. Sebab itulah, aku rasa sangat-snagt bertuah & bersyukur dilahirkan di bumi bertuah Malaysia. Janganlah negara ini digadaikan oleh orang-orang yang mementingkan diri, kuasa, pengaruh & wang semata-mata. 
*hate Pakatan Rakyat terutama PKR..!!







Ganjaran mati syahid

Rasulullah bersabda:

"Bagi orang yang mati syahid ada 6 keistimewaan iaitu:
  1. diampuni dosanya sejak mulai pertama darahnya meluncur keluar
  2. melihat tempatnya didalam surga
  3. dilindungi dari azab kubur
  4. dan terjamin keamanannya dari malapetaka besar
  5. merasakan kemanisan iman, dikahwinkan dengan bidadari,
  6. dan diperkenankan memeberikan syafa’at bagi 70 orang kerabatnya"
(Hadis Riwayat at-Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Ahmad)






 Anyway, aku ucap TAHNIAH bagi mereka yang prihatin dengan isu-isu sebegini walaupon kita hidup dalam keadaan aman & makmur serta serba mewah, namun kita masih lagi tidak melupakan nasib-nasib saudara kita yang berperang pada jalan Allah. aku juga kadang-kadang merasa sangat lemah & hina kerana tidak mampu untuk jadi hamba-Nya yang kuat.. :'(




p/s: BANGGA JADI ANAK MALAYSIA.. ALLAHUAKBAR !!!!

Saturday, 17 November 2012

Baris..baris..Sedia..!!!



Huh ! baru balik dari ujian kawad & ujian undang-undang.. penat gilerrrr wa cakap sama lu.. tambah-tambah lagi platun A aku yang paling lambat habis jalani ujian memang penat la. bagi mereka yang memang biasa hidup dalam keluarga uniform tahulah betapa seksanya kawad. dengan panas terik, berpeluh-peluh, dengan membe-membe termasuk akulah, heheheheh, bagi order @ arahan yang salah.. itu semua memang mainan psikologi la kannnnnnn.. :P


Apa-apapon aku enjoy..!! kalau tak masakan aku sanggup amek KO-K lewat sampai 
semester TERAKHIR !!! yessss..!! that's me.. tapi ramailah jugak orang cakap, rugilah, sebab tak boleh nak relaks pada sem2 terakhir.. tapi bagi aku 1 ja di mana aku percaya sebelum aku menjejaki diri ke IPTA, yang kalau boleh aku tak nak lepaskan semua peluang yang aku minat & cungkil segala bakat & kebolehan diri. lagipon aku memang dari sekolah lagi aktif dengan kawad-kawad semua ni.. so, agak rugilah kalau aku tinggalkan macam tu je kannn..& 1 lagi, daripada aku dok relax jek dalam bilik better aku join benda-benda camni time weekend kan, ada jugak pekdahnya. 

cuba cari mana aku?? :P


Anyway, aku tak bercadang pon nak bekerja @ berkhidmat dengan mana-mana pasukan uniform sebab aku rasa agak terbatas nak explore my life kalau kerja macam tu. yelah, lazimnya kerja shif, memang susahlah. namun aku respect orang-orang yang kerja uniform neh, nampak smart, kemas & ada karisma.. tak gitu?? eceh !!


smart tak?? heheheh :P

Kalau korang semua nak tahu, 28.12.2012 ni adalah tarikh tamat latihan adik aku yang kedua sebagai konstabel polis kat Pulapol Langkawi. so, i wish dia majulah hendaknya. adik aku yang ketiga plak memang aktif sangat dengan kadet polis sampai menang Petandingan Kawad peringkat Kebangsaan. i'm proud of both of you.. aku biasa-biasa jek dalam Kor Sukarelawan Polis(Suksis UUM) . adik-beradik polis. hehehhe. yang bongsu je tak tahu lagi macam mana sebab baru darjah 2. ntah la, padahal abah aku bukan polis pon.. heehhehe. 

Lastly, aku banyak gler REPORT PRAKTIKUM nak kena setel, harap dapat siap jugak.. !! DOAKAN NADYA OK.. amin.. LEBIU ALL.. ^_^



POLIS SEDIA BERKHIDMAT!! TABIK.. !! ^_^

Friday, 16 November 2012

Haram tapi SUCI

hurm,..ntah kenapa arini aku nak update pasal anak luar nikah atau ada juga yang panggil anak haram.
anak luar nikah bermaksud anak yang dilahirkan tanpa sebarang ikatan yang halal @ ijab kabul dilakukan oleh kedua-dua belah pihak.

baru-baru ni kita semua dikejutkan apabila bayi perempuan cukup sifat dicampakkan dari tingkat 3 dari sebuah apartmen 11 tingkat di Desa Mentari di Kuala Lumpur.  selepas itu, kita digemparkan lagi dengan penemuan bayi wanita di dalam sungai di Simpang Empat Kangar Perlis oleh seorang pelajar agama dan seorang sepupu serta teman lelakinya. sedih bukan?! 

sebagai manusia biasa yang memang kita tak boleh lari dari perasaan sedih, geram, dan marah terhadap si perlaku. kita akan tertanya-tanya mengapa mereka tergamak melakukan hal sedemikan. mesti kita pelik, anak kucing pon kita kesian nak buang cmtu, inikan pula manusia @ seorang bayi yang sudah cukup sifat. jadi pelbagai kutukan , kecaman dan juga spekulasi yang kita buat untuk melepaskan amarah kita terhadap si perlaku. yang mana kadang-kadang kita pula menjadi HAKIM tak bertauliah bagi si pelaku.

wahai rakan-rakan yang saya muliakan,
pernah tak kita terfikir, atau bertanya pada ibu kita apakah perasaan kita masa mereka mula-mula melahirkan kita ke dunia ni. sudah tentu bahagia bukan? mereka akan merasakan bahawa kita adalah anugerah terbesar bagi mereka. namun, bagi ibu-ibu yang melahirkan anak luar nikah, tipulah kalau kita cakap mereka tidak ada langsung rasa belas kahsian terhadap baby-baby comel tersebut. kerana mereka juga manusia biasa seperti kita. pernah kita cuba selami hati mereka mengapa mereka TERGAMAK melakukan hal-hal yang sedemikian?? sebenarnya, masa baby comel mereka dilahirkan, hanyalah wajah-wajah mereka sayangi yang terpampang di wajah baby comel tersebut termasuklah wajah lelaki yang tidak bertanggungjawab. mereka akan memikirkan wajah mak abah, adik-beradik, saudara-mara , jiran, serta kawan-kawan mereka. di dalam lubuk hati mereka, beribu persoalan yang mungkin membelenggu diri mereka, apakah bayi ini akan diterima oleh masyarakat?? kat mana mereka nak letak muka mereka? bagaimana mereka mahu hidup? mana lelaki yang dulunya bersumpah setia akan hidup semati dulu? mana lelaki yang telah menbur benih itu? mana?

itu belum lagi kita cakap sola gangguan psikologi dan fisiologi yang dialami oleh ibu-ibu selepas melahirkan bayi. tidak kisahlah samada ibu anak luar nikah @ tidak. sedangkan ibu-ibu yang punya lelaki pon boleh mengalami masalah gila meroyan, inikan pula ibu yang tidak punya sapa-sapa.

bukan itu sahaja, aku kira sudah tiba masanya kerajaan menguatkuasakan undang-undang untuk menghukum si lelaki pula. adalah tidak adil kita menghukum si penabur benih selain penuai. ia juga akan mendidik mereka supaya menjadi manusia yang bertanggungjawab. kerana mereka adalah pemimpin. ingatlah hidup ini umpama roda, kalau hari ini kita buat kat orang, esok lusa akan kena balik kat kita. begitu juga dengan ibu bapa yang punya anak lelaki, janganlah terlalu angkuh membiarkan anak lelaki mereka terus-terusan merosakkan anak dara orang lain. ia seperti kita melakukan kezaliman terhadap saudara kita sendiri. paksalah mereka BERKAHWIN.




http://sozcyili.blogspot.com/2011/09/anak-luar-nikah-boleh-di-bin-dan-di.html

p/s: apa-apa pon yang salah tetap salah..


Firman Allah:
“Sesungguhnya taubat di sisi Allah hanyalah taubat orang-orang yang mengerjakan kejahatan lantaran kebodohan, kemudian mereka bertaubat dengen segera, maka taubat mereka itulah yang diterima oleh Allah dan Allah Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.”
(An-Nisa’: 17)


Allah berfirman:
“Sesungguhnya Allah menyesatkan siapa yang dia Kehendaki dan memberi petunjuk orang yang bertaubat kepada-Nya.”
(Ar-Ra’d: 27)

pabila seorang bayi perempuan yang cukup sifat dicampak dari tingkat tiga sebuah apartmen 11 tingkat ke kawasan tempat letak kereta Blok 1, Apartmen Desa Mentari

Read more: http://www.enciknakal.com/2012/09/kejam-buang-bayi-dari-tingkat-3-flat.html#ixzz2COZLdk9A
pabila seorang bayi perempuan yang cukup sifat dicampak dari tingkat tiga sebuah apartmen 11 tingkat ke kawasan tempat letak kereta Blok 1, Apartmen Desa Mentari

Read more: http://www.enciknakal.com/2012/09/kejam-buang-bayi-dari-tingkat-3-flat.html#ixzz2COZLdk9A

Wednesday, 17 October 2012

kalian sekalian

kalian harus tahu mengapa aku jadi begini
kalian harus tahu mengapa aku dingin
kalian harus tahu aku bukan aku lagi untuk kalian..

ada perkara  yang telah berlaku 
bukan satu tapi banyak
bukan baru tapi sekian lama
kalian tak perasan
atau buat-buat  tak perasan

mengapa aku diperlakukan begini

mungkin aku yang jahat
mungkin aku tak layak berada di samping kalian
mungkin aku hanya mainan 
macam kambing berwarna hitam

maaf andai aku tersalah erti
tapi aku yang merasa 
bukan kalian
setiap apa yang kalian rasa
kalian akan meluah
tapi itu bukan aku
mungkin aku banyak bicara
tapi untuk meluah sesuatu yang singgung
bukan aku.

biar aku pendam
biar ia menjadi persoalan
kerana satu demi satu juga yang kalian lakukan


bermula dengan nanah

kemudian kudis
takut-takut lama menjadi barah.. 
harap maaf jadi penawar..>






p/s: AKU MASIH SAYANG KALIAN.. >

"Memaafkan orang lain bererti memaafkan diri kita sendiri"
- Ustaz Pahrol Mohd Juai

"Dengan memaafkan orang, Allah pasti melipat gandakan rezeki kita keesokkan harinya"
- Dato' Dr Fadzilah Kamsah






Friday, 15 June 2012

awak permata

mula-mula kita kenal masa saya nak pergi kelas,
awak duduk bawah bilik saya,
tapi kita tak pernah bertegur, 
saya hanya tegur kawan awak sahaja..
yelah, pada mulanya saya rasa malu nak tegur awak,
rasa tak layak,
rasa rendah diri nak tegur atau beramah mesra dengan orang macam awak..

awak sangat sempurna bagi saya,
semua ciri-ciri wanita idaman ada pada awak..
awak bijak, 
awak sopan,
awak lemah-lembut,
kata-kata awak sangat memikat,
awak sangat sederhana,
awak alim,
satu perkara yang paling saya 'adore' pada awak adalah awak sangat
rendah diri walaupun awak cantik sangat..
awak tak pernah nak tunjuk kecantikan awak seperti wanita-wanita lain selalu buat.

saya akui saya pernah rasa cemburu tengok awak,
dalam hati ini, selalu rasa serba kekurangan bila lihat awak,
awak bukan sahaja umpama permata bagi lelaki,
 tetapi juga bagi saya..

saya teringin nak jadi macam awak,
awak sangat menjaga aurat,
batas pergaulan telah lagi..
cinta yang disemai dan disetia hanya satu, 
saya susah nak tengok awak marah,
sebab itu saya suka kacau awak..


terima kasih awak sebab sudi kawan dengan saya,
walaupun perangai, akhlak dan sikap kita jauh beza,
tapi awak masih sudi kawan dengan saya,
awak tak pernah buat saya sakit hati, 
kalaupun ada, saya akan pujuk hati kata itu salah saya..

saya suka bila awak sudi dengar cerita saya,
awak tak pecah,
awak tak aib,
awak setia,
walau kadang-kadang mungkin awak jemu..
dengar cerita-cerita saya..

saya rasa selamat duduk dengan awak,
tak tahulah kenapa,
saya tak dapat bayangkan kalau saya berpisah dengan awak lepas ini,
pasti saya menjadi manusia paling rugi,
sebab sudah tak dapat lihat orang yang seperti awak..


p/s: TERIMA KASIH AWAK KERANA SUDI BERKAWAN DENGAN SAYA.. HUG & KISS..>

Thursday, 14 June 2012

Cinta ini


memang semua orang mahukan cinta, 
hatta, hawa dihidupkan oleh Allah juga atas dasar cinta,
mereka diturunkan oleh Allah SWT ke bumi juga atas dasar cinta..
buatlah apa sahaja yang kamu suka
buatlah apa sahaja yang kamu mahu
tempat ini milik kamu
puaskan segala nafsu mu..
namun, jangan sesekali kamu mendekati buah larangan,
berbahagialah mereka di sana..

Namun,
mereka ingkar..
setelah dikurniakan rasa cinta, rasa sayang, teman hidup,
mereka lupa,
mereka lupa yang semua itu harus disyukuri,
mereka tak kuat,
mereka tak kuat melawan kehendak itu,
mereka mahu rasa,
mereka mahu cuba,
apa rasanya buah itu,

memang.. kita dah rasa semua,
tempat ini sungguh indah, 
tenpat ini sungguh mengasyikkan,
hidup hanyalah untuk bermalas-malasan,
semua nikmat yang Allah bagi kita dah rasa,
ya, hampir kesemuanya,
bahagia sekali..

Iblis itu,
sangat dengkikan mereka,
Iblis tidak mahu sujud kepada nabi Adam,
Iblis rasa hebat,
Iblis rasa mulia,
Iblis itu kreatif,
Iblis berbisik dan tunjukkan keharuman buah itu..
 
Mereka memakan buah larangan,
murkailah Allah dengan Adam dan Hawa yang dicintai-Nya..
turunlah mereka ke bumi dari syurga yang indah..
begitu banyak air mata yang mengalir dari Adam,
air mata penyesalan itu membentuk aliran sungai..
yang mengalir ke laut menjadi mutiara..

Itulah perjanjian Iblis hamba Allah swt yang sombong.. 
berbangga selepas berjaya menyesatkan,
rayaun demi rayuan dilakukan,
Iblis tidak pernah jemu,
Iblis tidak pernah letih,
bertambah beriman kamu,
bertambah pula usaha Iblis.
usaha itu tidak habis, 
usaha ini tidak pernah padam...
 





 p/s: Kemudian Allah berfirman kepada Iblis yang terkutuk itu:
"Pergilah engkau bersama pengikut-pengikutmu yang semuanya akan menjadi isi neraka Jahanam dan bahan bakar neraka. Engkau tidak akan berdaya menyesatkan hamba-hamba-Ku yang telah beriman kepada Ku dengan sepenuh hatinya dan memiliki aqidah yang mantap yang tidak akan tergoyah oleh rayuanmu walaupun engkau menggunakan segala kepandaianmu menghasut dan memfitnah."

 
 

Wednesday, 13 June 2012

Di Dunia Ini..

Di Dunia Ini..
ramai orang yang baik, 
tapi berapa ramaikah orang yang jahat terpengaruh dengan 
kebaikan mereka itu?

ramai orang yang alim,
namun berapa ramaikah orang  yang rosak akhlak mampu
ditarbiah dengan kealiman mereka itu?

ramai orang yang bijak, 
namun berapa ramaikah orang bodoh yang dapat manfaat daripada 
kebijakan mereka itu?

ramai orang yang cantik,
namun berapa ramaikah orang yang hodoh yang telah 
mempergunakan kecantikan mereka itu?

ramai orang yang kaya,
namun berapa ramai orang miskin yang mendapat pertolongan
daripada kekayaan mereka?

ramai orang bahagia,
namun, berapa ramaikah orang yang sedih turut 
merasa kebahagiaan mereka?

ramai orang yang sempurna,
namun berapa ramai orang cacat yang yang telah diketepikan
akibat daripada kesempurnaan mereka?

ramai orang yang dipuji,
namun berapa ramai orangkah yang sudah tenggelam 
akibat pujian yang diterima mereka?





p/s: Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: “Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu memberi kepada yang faedah orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya.”
(Hadith Sahih – Riwayat Imam Ahmad)

Saturday, 5 May 2012

Exam Mode





Nadya start exam dari 3 jun- 18 jun 2012.
sem 6 ni ndya kira agar mencabar jugak, hurmm.. 
apa-apa pun ndya harap dapat akhirinya dengan penuh keredhaan dan kesyukuran..

wish all of u the bezt okeyh !

bye..love u..! mmmuaahhhhh !!

Sunday, 15 April 2012

RAHSIA BANTAL


1) Memeluk Bantal
Mereka yang suka memeluk bantal biasanya berjiwa   Seni. Mereka   Mempunyai penghargaan yang tinggi terhadap   Lukisan, muzik Dan sastera.   Perasaan mereka halus Dan jiwa mereka romantik.   Kadangkala Ada yang   Boleh membaca peristiwa yang akan berlaku melalui   Mimpi. Mereka   Juga sangat prihatin terhadap kesusilaan.

2) Menggunakan Banyak Bantal
Mereka biasanya kurang kenyakinan. Dalam   Kehidupan seharian   Mereka memerlukan banyak pendamping. Mereka   Jarang membuat   Keputusan sendiri, sebaliknya mendapatkan   Pandangan orang lain.

3) Tidur Dengan Satu Bantal
Mereka bukan jenis mengada-ngada Dan boleh   Menerima keadaan   Seadanya. Mereka juga membuat keputusan   Berdasarkan fikiran Dan   Bukan nafsu semata-Mata.

4) Meletakkan Bantal Di Bawah Kaki
Mereka mempunyai sifat kurang baik. Mereka jarang   Bergaul dgn Org ramai, malah kaku dalam pergaulan.. Ini   Menyebabkan mereka   Cenderung bersifat egois. Mereka juga gemar   Menempuh jalan pintas   Untuk mencapai cita2. Mereka tidak suka berusaha.

5) Tidur tanpa Bantal
Mereka memiliki sifat percaya diri yang sangat Tinggi. Kadangkala sifat percaya diri ini akhirnya akan Membawa kepada Sifat ego.

6) Tidak punya bantal
Kasihan betul... Pergi kedai belilah satu, bukanya Mahal pun..!!

p/s:Nadya ada 2 jek bantal..:D

Wednesday, 4 April 2012

budak sains kaunseling..:))

kawan-kawan saya sangat gedik.. budak-budak sains kaunseling kohort 4 sangat gedik!!!!!!!!!
tapi saya sayang diorang semua..
sebab diorang special..
tp sayA tipu jek..
heheheheheh..

 FOLLOW MY BLOG.. DONT FORGET!!!!!!!! :))

NADYA CANTEK KAN??????? :p



Monday, 2 April 2012

PINTAKU

aku tak tahu apa masalah kamu
berhentilah menganggu diri ini, 
berhentilah cuba menyakiti diri ini,
aku tahu kamu semua sudah menang,
sudah! aku dah malas nak melayan perkara-perkara yang membebankan,
biarkan aku hidup seperti insan lain,
kamu juga yang menyuruh aku pergi dulu,
bukan aku,
sekarang aku sudah pergi jauh,
aku juga harap kamu tak akan memunculkan diri,
sudah-sudahlah,
cukuplah selama ini,
jangan biarkan api ini membara lagi,
kerana bukan senang aku hendak sampai ke tahap sejuk dan beku begini,
pelbagai suhu telah aku alami,
sudah! tolong pergi dari hidup ini,
lupakan apa yang berlaku,
hentilah menyebut namaku pada sesiapa,
mereka tidak mengetahui apa pun,
aku sudah rimas! aku sudah malas!
nak melayan perkara-perkara yang lepas,
biarlah aku begini,
menjalani hari-hariku dengan penuh sederhana,
tidak terlalu gembira dan tidak terlalu sedih,
aku suka begini,
biarkan aku berbahagia dan berkawan dengan sesiapa sahaja,
begitu juga kamu,
sudah-sudahlah,
usah mencari kekhilafan diri ini,
izinkan aku bernafas,
aku sudah tak sanggup macam dulu lagi..
berikan kebahagiaan itu kepadaku dengan tidak mempedulikanku lagi,
itu sahaja yang aku pinta..>.<





p/s: BIARKAN AKU BEGINI...